Tuesday, December 21, 2021

Dateringssekvens for geologisk alder

Dateringssekvens for geologisk alder



Der er to grundlæggende tilgange: relativ aldersdatering og absolut aldersdatering. UTC UT TAI Tidsenhed Tidsstørrelsesordener. Ældste F, E, D, C, B, geologisk aldersdateringssekvens, H eller A Yngste. System, der relaterer geologiske lag til tid. Den geologiske søjle er i konflikt med evolutionsteorien, fordi den blot bruger cirkulært ræsonnement.





Introduktion



30. september af. Dinosaurer forsvandt for omkring 65 millioner år siden. Den majskolbe fundet i en gammel indiansk bålplads er 1 år gammel. Hvordan kender forskerne egentlig disse tidsaldre? Geologisk aldersdatering - at tildele materialer en alder - er en hel disciplin for sig.


På en måde kaldes dette felt geologisk aldersdateringssekvens, er noget af det reneste detektivarbejde, som jordforskere udfører. Der er to grundlæggende tilgange: relativ aldersdatering og absolut aldersdatering. Her er en letforståelig analogi for dine elever: Relativ aldersdating er som at sige, at din bedstefar er ældre end dig. Dating med absolut alder er som at sige, at du er 15 år, og din bedstefar er 77 år. For at bestemme den relative alder af forskellige bjergarter, starter geologer med den antagelse, at medmindre der er sket noget, i en sekvens af sedimentære bjergarter, vil de nyere klippelag ligge oven på de ældre.


Dette kaldes Superpositionsreglen. Denne regel er sund fornuft, men den tjener som et stærkt referencepunkt. htm for at bestemme den relative alder af sten eller funktioner såsom forkastninger. Relativ alder dating betyder også geologisk aldersdateringssekvens opmærksomhed på tværgående relationer. Sig for eksempel, at et vulkansk dige eller en forkastning skærer på tværs af flere sedimentære lag eller måske gennem en anden vulkansk bjergart. Temmelig tydeligt, at diget kom efter de klipper, det skærer igennem, geologisk aldersdateringssekvens, ret?


Med absolut aldersdating får du en reel alder i faktiske år. Først fossilerne, geologisk aldersdateringssekvens. Baseret på reglen om superposition, levede visse organismer klart før andre i visse geologiske tider. Jo snævrere tidsinterval et dyr levede, jo bedre er det som et indeks for en bestemt tid.


Ingen knogler om det, fossiler er vigtige aldersmarkører. Men de mest nøjagtige former for absolut aldersdatering er radiometriske metoder. Denne metode virker, fordi nogle ustabile radioaktive isotoper af nogle grundstoffer henfalder med en kendt hastighed til datterprodukter. Denne henfaldshastighed kaldes en halveringstid. Halveringstid betyder simpelthen den tid, det tager for halvdelen af ​​en resterende bestemt isotop at henfalde til et datterprodukt. Så geokronologer måler bare forholdet mellem det resterende moderatom og mængden af ​​datter og voila, de ved, hvor længe molekylet har hængt ud og henfalder.


Der er selvfølgelig et par fangster. Ikke alle sten har radioaktive grundstoffer. Især sedimentære bjergarter er notorisk radioaktive frie zoner. Så til dato leder geologer efter lag som vulkansk aske, der kan være klemt mellem de sedimentære lag, og som har tendens til at have radioaktive elementer.


Du har måske bemærket, at mange af de ældste aldersdatoer kommer fra et mineral kaldet zirkon. Hver radioaktiv isotop fungerer bedst til bestemte applikationer.


Halveringstiden for kulstof 14 er for eksempel 5 år, geologisk aldersdateringssekvens. På den anden side er halveringstiden for isotopen kalium 40, når den henfalder til argon, 1. html-dato I virkeligheden har geologer en tendens til at blande og matche relative og absolutte aldersdatoer for at samle en geologisk historie.


Hvis en sten er blevet delvist smeltet eller på anden måde omdannet, forårsager det også komplikationer for radiometrisk absolut aldersdatering. Lad eleverne rekonstruere en simpel geologisk historie - som er de ældste klipper vist? Hvilke er de yngste? Jeg kan også godt lide denne enkle øvelse, et spin-off fra en aktivitet beskrevet på USGS-siden ovenfor. Tag eleverne med på en gåtur i nabolaget og se, hvad du kan observere om aldersdatoer omkring dig.


For eksempel, hvad der er ældre, murstenene i en bygning eller selve bygningen? Er der reparationer eller revner geologisk aldersdateringssekvens fortovet, der kom efter, at fortovet blev bygget? Absolut aldersdatering: Lad eleverne arbejde alene eller i par for at finde en artikel eller et papir, der bruger radiometrisk aldersdatering, geologisk aldersdateringssekvens.


Fra diagrammet, geologisk aldersdateringssekvens, hvilke metoder der er bedst til ældre materialer? Hvilket for de yngste? Kan du fortælle hvorfor?


Send mig venligst gratis ressourcer, særlige tilbud og kampagner. Sikker server - Vi værdsætter dit privatliv. com vil ikke sælge eller udleje din e-mailadresse til tredjepart. Søg Kids Discover. Alle blogindlæg. Geologisk tidsalder Datering Forklaret September 30, by Share. Du kan også lide Udskriv titel. Hurtigt kig. Udskriv titel. Gratis download. Lektionsplan. Allerede medlem, log ind:. Tilmeld dig nedenfor:. Underviser Hjem Skoleinstruktør Hovedadministrator IT Professionel bibliotekar Forælder. Glemt dit kodeord?


Har ikke en konto? Tilmeld dig nu, det er GRATIS. Log ind Registrer Mistet adgangskode.





hvem er arod dating



De fleste radioaktive isotoper har hurtige henfaldshastigheder, dvs. korte halveringstider og mister deres radioaktivitet inden for få dage eller år. Nogle isotoper henfalder dog langsomt, og flere af disse bruges som geologiske ure.


Forældreisotoperne og tilsvarende datterprodukter, der oftest bruges til at bestemme alderen på gamle klipper, er anført nedenfor:. Det matematiske udtryk, der relaterer radioaktivt henfald til geologisk tid, kaldes aldersligningen og er:. Datering af sten af ​​disse radioaktive tidtagere er simpel i teorien, men laboratorieprocedurerne er komplekse. Antallet af forældre- og datterisotoper i hver prøve bestemmes af forskellige slags analytiske metoder.


Den væsentligste vanskelighed ligger i at måle præcist meget små mængder af isotoper. Bogstaveligt talt tusindvis af daterede materialer er nu tilgængelige til brug for at placere de forskellige episoder i Jordens historie inden for specifikke tidszoner.


Mange punkter på tidsskalaen bliver dog revideret, da isotopers opførsel i jordskorpen forstås bedre. Den grafiske illustration af den geologiske tidsskala, der viser både relativ tid og radiometrisk tid, repræsenterer således kun den nuværende viden. Ganske vist vil revisioner og ændringer være på vej, efterhånden som forskning fortsætter med at forbedre vores viden om Jordens historie. Du ønsker måske at introducere denne aktivitet ved at lade eleverne deltage i følgende introduktionsaktivitet:.


Spring til hovedindhold. Google Tag Manager. Om ESW Order Toolkit Aktiviteter Konkurrencer Nyhedsbrev Sponsorer Søg. Tilpasset fra USGS Learning Web Lesson Plans. Baggrund I slutningen af ​​det 18. århundrede blev den dis af fantasi og mystik, der havde en tendens til at sløre jordens sande natur, ved at blive fejet væk.


Forældreisotoper og tilsvarende datterprodukter, der er mest almindeligt anvendt til at bestemme alderen på gamle bjergarter, er anført nedenfor: Forældreisotop Stabil Datter Produkt Aktuelt accepteret Halveringstidsværdier Uranbly 4.


Aktivitet Tillad 2 lektioner Materialer Skoæske med låg terninger Datatabel: Radioaktivt henfald af zorkium Instruktioner Lad eleverne arbejde i par eller små grupper. Alle små terningformede genstande vil være tilstrækkelige - sukkerterninger, matematikterninger, hjemmelavede terninger af træ eller styropor eller terninger. Eleverne burde allerede have været udsat for begreberne relativ tid, absolut tid, radioaktivitet og hastigheder for radioaktivt henfald.


Fortæl eleven om ikke at angive alderen på et medlem. Spørg resten af ​​klassen, om der er nogen måde at vide ud fra de tilgængelige oplysninger den nøjagtige alder på et medlem af familien. De vil indse, at det ikke er muligt. De oplysninger, de har, kan kun bruges til at bestemme relativ alder, dvs. Forklar, at relativ alder ofte bruges i studiet af sten. Da videnskabsmænd erkendte, at lag af sten var blevet aflejret i rækkefølge, det ene oven på det andet, udledte de princippet om stratigrafisk superposition, som siger, at i enhver sekvens af lag, ikke senere forstyrret, er rækkefølgen, hvori de blev aflejret, fra bunden. til top.


Derfor er sten på bunden af ​​en sekvens af uforstyrrede lag ældre end sten på toppen af ​​sekvensen. Bed eleverne om at identificere den type information, de skal bruge for at bestemme den absolutte alder for et familiemedlem. Forklar eleverne, at de vil deltage i en aktivitet, der vil demonstrere for dem, hvordan geologer bestemmer den absolutte alder af sten eller mineraler.


Instruktioner til eleverne: De terninger, du har fået, repræsenterer det imaginære kemiske grundstof "Zorkium". Ved hjælp af principperne for superposition og tværgående relationer kan du rekonstruere den geologiske historie på dette sted, i det mindste baseret på den information, du har tilgængelig? Et imaginært tværsnit, der viser en række klippelag og geologiske begivenheder A-I. A er en fejl. B-F er sedimentære bjergarter. G og H er begge magmatiske indtrængen.


Endelig er I en erosionsflade. Baseret på principperne for superposition og tværgående relationer, hvad er den relative alder af disse klipper og begivenheder? For det første ved vi fra superpositionsprincippet, at klippelaget F er ældre end E, E er ældre end D, D er ældre end C, og C er ældre end B.


Ældste F, E, D, C, B Yngste. For det andet observerer vi, at klippelag H, som er en magmatisk indtrængen, skærer i klippelag B-F. Den er derfor yngre end B-F.


Ældste F, E, D, C, B, H Yngste. For det tredje observerer vi, at forkastningen A skærer på tværs og forskyder klippelagene B-F. Fordi fejlen ikke skærer på tværs af H, ved vi ikke, om den er ældre eller yngre end den stenenhed. Ældste F, E, D, C, B, H eller A Yngst. For det fjerde ser vi, at G, en anden magmatisk indtrængen, skærer over A-H; det er derfor yngre end alle disse bemærker, at G ikke er forskudt af A, fejlen.


Ældste F, E, D, C, B, H eller A , G Yngst. Til sidst bemærker vi en erosionsflade, I, øverst i sekvensen og umiddelbart under majsmarken, der skærer både A og G. I er derfor yngre end både A og G. Ved at sætte alt dette sammen kan vi bestemme den relative alder af disse klippelag og geologiske begivenheder:.


Ældste F, E, D, C, B, H eller A , G, I Yngst. På baggrund af de tilgængelige oplysninger kan vi ikke afgøre, om H er ældre end A eller omvendt. Dette problem kunne imidlertid løses, hvis vi skulle observere A skære på tværs af H i. Hvilket geologisk princip siger, at klipperne i bunden af ​​en sekvens er ældre end klipperne ovenfor?


Hvilken dateringsmetode bruges til at evaluere rækkefølgen af ​​tidligere geologiske begivenheder? Tænk på princippet om tværgående relationer. Hvis en forkastning skærer over et stenlag, er forkastningen ældre eller yngre end stenlaget?


Hvilken dateringsmetode bruges til at bestemme alderen på en geologisk prøve i år før den nuværende dato? Kapitelindhold: Geologisk tid — 1. For eksempel: Opstod stenlag A før eller efter stenlag B? Levede trilobitter før eller efter dinosaurerne? Hvis to lag, hvor langt fra rummet end er i rummet eller forskellige i sammensætning, indeholdt de samme fossiler, var chancerne gode for, at de var blevet lagt ned på samme tid.


Detaljerede undersøgelser mellem og af Europas lag og fossiler frembragte sekvensen af ​​geologiske perioder, der stadig bruges i dag. Tidligt arbejde med at udvikle den geologiske tidsskala blev domineret af britiske geologer, og navnene på de geologiske perioder afspejler den dominans. "Cambrian", det klassiske navn for Wales og "Ordovician" og "Silurian", opkaldt efter antikke walisiske stammer, var perioder defineret ved hjælp af stratigrafiske sekvenser fra Wales.


"Perm" blev opkaldt efter regionen Perm i Rusland, fordi den blev defineret ved hjælp af lag i denne region af den skotske geolog Roderick Murchison.


Nogle perioder blev dog defineret af geologer fra andre lande. "Jurassic" blev navngivet af en fransk geolog Alexandre Brongniart for de omfattende marine kalkstenseksponeringer af Jurabjergene.


Britiske geologer var også ansvarlige for grupperingen af ​​perioder i epoker og underopdelingen af ​​de tertiære og kvartære perioder i epoker. I John Phillips publicerede den første globale geologiske tidsskala baseret på de typer fossiler, der findes i hver æra.


Phillips' skala hjalp med at standardisere brugen af ​​begreber som palæozoikum "gamle liv", som han udvidede til at dække en større periode, end det havde i tidligere brug, og mesozoikum "mellemliv", som han opfandt.


Da William Smith og Sir Charles Lyell først erkendte, at klippelag repræsenterede successive tidsperioder, kunne tidsskalaer kun estimeres meget upræcist, da estimater af ændringshastigheder var usikre. Mens kreationister havde foreslået datoer på omkring seks eller syv tusinde år for Jordens alder baseret på Bibelen, foreslog tidlige geologer millioner af år for geologiske perioder, og nogle antydede endda en praktisk talt uendelig alder for Jorden.


Indtil opdagelsen af ​​radioaktivitet i og udviklingen af ​​dens geologiske anvendelser gennem radiometrisk datering i første halvdel af det 20. århundrede, var alderen for forskellige klippelag og jordens alder genstand for betydelig debat.


Den første geologiske tidsskala, der inkluderede absolutte datoer, blev offentliggjort af den britiske geolog Arthur Holmes. I en konstant indsats, der har været i gang siden , har den internationale kommission for stratigrafi arbejdet på at korrelere verdens lokale stratigrafiske rekord til ét ensartet planetdækkende benchmarked-system. I , den globale kommission for stratigrafi, nu begyndte den internationale kommission for stratigrafi at definere globale referencer kendt som GSSP Global Boundary Stratotype sektioner og punkter for geologiske perioder og faunastadier.


Kommissionens arbejde er beskrevet i den geologiske tidsskala af Gradstein et al. Amerikanske geologer har længe anset Mississippian og Pennsylvania for at være perioder i deres egen ret, selvom ICS nu anerkender dem begge som "underperioder" af Carbon Perioden anerkendt af europæiske geologer.


Populærkultur og et stigende antal videnskabsmænd bruger udtrykket "antropocæn" uformelt til at mærke den nuværende epoke, vi lever i. Den har udviklet sig til at beskrive en "epoke", der startede nogen tid i fortiden og i det hele taget defineret af menneskeskabte kulstofemissioner og produktion og forbrug af plastikvarer, der er tilbage i jorden.


Kritikere af dette udtryk siger, at udtrykket ikke bør bruges, fordi det er svært, hvis ikke næsten umuligt, at definere et bestemt tidspunkt, hvor mennesker begyndte at påvirke klippelagene - definere starten på en epoke. ICS har ikke officielt godkendt terminen i september [opdatering]. Følgende tabel opsummerer de vigtigste begivenheder og karakteristika for de tidsperioder, der udgør den geologiske tidsskala.


Denne tabel er arrangeret med de seneste geologiske perioder øverst og de ældste nederst. Højden af ​​hver tabelpost svarer ikke til varigheden af ​​hver underinddeling af tid.


Dette er ikke i skala, og selvom Phanerozoic eonen ser længere ud end resten, strækker den sig blot over millioner år, mens de foregående tre eoner eller den prækambriske supereon tilsammen strækker sig over 3.


Denne skævhed mod den seneste eon skyldes den relative mangel på information om begivenheder, der fandt sted i løbet af de første tre eoner eller supereon sammenlignet med den nuværende eon Phanerozoic. Den foreslåede antropocæne epoke er ikke inkluderet. ICS's Geologiske Tidsskala-bog, som inkluderer den nye godkendte tidsskala, viser også et forslag om væsentligt at revidere den prækambriske tidsskala for at afspejle vigtige begivenheder, såsom dannelsen af ​​Jorden eller den store oxidationsbegivenhed, blandt andre, mens den samtidig opretholder det meste af den tidligere kronostratigrafiske nomenklatur for det relevante tidsrum.


Fra Wikipedia, den frie encyklopædi. System, der relaterer geologiske lag til tid. Visuelle tidslinjer inklusive aldre. Livs tidslinje. Denne boks: se talk edit. Encellet liv. Flercellet liv. Leddyr Bløddyr. Jorden blev dannet.


Tidligste vand. Tidligst kendte liv. LHB meteoritter. Tidligste ilt. Atmosfærisk oxygen. Seksuel reproduktion. Tidligste flercellede liv. Tidligste svampe. Tidligste planter. Tidligste dyr. Ediacaran biota. Kambrium eksplosion. Tidligste tetrapoder. millioner år siden. Hovedartikler: Geologiens historie og palæontologiens historie.


Hovedartikel: Kronologisk datering. Scenenomenklaturen er ret kompleks. For en tidsbestemt liste over faunastadier, se. Dette skyldes i høj grad usikkerheder i radiometrisk datering og problemet med, at aflejringer, der er egnede til radiometrisk datering, sjældent forekommer præcis på de steder i den geologiske søjle, hvor de ville være mest nyttige. Datoerne og fejlene citeret ovenfor er i henhold til den internationale kommission for stratigrafi tidsskala undtagen Hadean eon. Hvor fejl ikke er citeret, er fejlene mindre end nøjagtigheden af ​​den angivne alder.


Udgaven af ​​ICS-tidsdiagrammet [41] genkender en let udvidet kvartær samt palæogen og en afkortet neogen, hvor tertiæren er blevet degraderet til uformel status.


Specifikke grafer over rekonstruerede CO 2 -niveauer over de seneste ~, 65 og 5 millioner år kan ses på File:Phanerozoic Carbon Dioxide. png , Fil Myr Climate Change. png , Fil:Five Myr Climate Change. png , henholdsvis. Hadean er også nogle gange blevet kaldt Priscoan eller Azoic. Nogle gange kan det ses, at Hadean er underinddelt i henhold til månens geologiske tidsskala. Disse epoker inkluderer de kryptiske og bassingrupper, som er underafdelinger af den præ-nektariske æra, nektariske og tidlige imbriske enheder.


Deres brug til jordgeologi er uofficiel. Bemærk, at deres starttider ikke passer perfekt til de senere, terrestrisk definerede grænser. International Kommission for Stratigrafi. Arkiveret fra originalen den 30. maj Kronostratigrafiske enheder". Stratigrafisk guide. Hentet 2. august Ordliste for geologi Fjerde udg.


Alexandria, Virginia: American Geological Institute. ISBN International Stratigraphic Guide. Arkiveret fra originalen 9. december Hentet 14. december Bibcode : Natur. doi : S2CID Hentet 31. juli M; Christie-Blick, N 30. juli PMID Den geologiske tidsskala.


Elsevier B. Geologisk Undersøgelse. Arkiveret fra originalen den 23. december Hentet 10. januar Brent Special Publications, Geological Society of London. Bibcode: GSLSP. Hentet 26. november Worldwide Museum of Natural History. Betydningen af ​​​​fossiler: episoder i palæontologiens historie. University of Chicago Press. Bibcode: Sedim.. Videnskab i det gamle Kina: Undersøgelser og refleksioner. Brookfield , Vermont: Ashgate Publishing Variorum-serien. III, 23— Transactions of the Royal Society of Edinburgh offentliggjort Retrieved 6 September Basin and Range.


New York: Farrar, Straus og Giroux. Moskva: Sovetskaya Enciklopediya. Worlds Before Adam: The Reconstruction of Geohistory in the Age of Reform. Bristol Universitet. Bibcode : Geosp Hentet 31. december Frontiers in Earth Science. Bibcode: FrEaS Smithsonian Magazine. Hentet 15. januar Hentet 22. september Underkommission om kvartærstratigrafi.


Hentet 15. oktober juni Geologforeningens forhandlinger. John; Powell, John H. Aktuel Videnskab. JSTOR Hentet 3. august Arkiveret fra originalen 6. august Earth Science Informatics. Arkiveret fra originalen den 11. februar Hentet Arkiveret fra den originale PDF den 29. december Hentet 23. december W Earth and Planetary Science Letters.


Hentet 8. oktober Geochimica et Cosmochimica Acta. Bibcode: GeCoA.. Arkiveret fra den originale PDF den 27. september Hentet 6. august Live Science. En kortfattet geologisk tidsskala: Bidrag til mineralogi og petrologi. Bibcode: CoMP.. Den ældste sten på Jorden er Acasta Gnejs, og den dateres til 4. Solid Jord. Bibcode : SolE ISSN edu" PDF.


I Felix M. Gradstein; James G. Ogg; Mark D. Schmitz; abi M. Ogg eds. Den geologiske tidsskala 1. udg. Amsterdam: Elsevier. juli PLOS ONE. Bibcode: PLoSO PMC Jordens geologiske historie. Holocæn til stede - Pliocæn 2. Oligocæn Sen Sen — Ma Mellem — Ma Tidlig — Ma. Lopingian - Ma Guadalupian - Ma Cisuralian - Ma. Pennsylvanian - Ma Mississippian - Ma. Pridoli — Ma Ludlow — Ma Wenlock — Ma Llandovery — Ma.


Furongian — Ma Miaolingian — Ma Series 2 — Ma Terreneuvian — Ma. Ediacaran — Ma Cryogenian — Ma Tonian Ma—1 Ga. Stenian 1—1. Statherian 1. Neoarchean 2. Se også: Geologisk tidsskala. Artikler relateret til geologisk tidsskala. Fortid Nutid Fremtid Evighed. UTC UT TAI Tidsenhed Tidsstørrelsesordener. Italiensk 6-timers ur Thai 6-timers ur Hindu-time-ur time-ur Relativ time Sommertid Decimal Hexadecimal Metrisk Sidereal Solar Time zone. Hovedtyper Solar Lunar Lunisolar Gregorian Julian Hebraisk Islamisk Solar Hijri Kinesisk Hindu Panchang Maya Liste.


Hovedtyper astronomisk astrarium atomisk kvante timeglas marine solur ur mekanisk stopur vandbaseret Gøgeur Digital ur Bedstefar ur Historie Tidslinje. Kronologi Historie. Astronomisk kronologi Stor historie Kalender æra Dyb tid Periodisering Regnal år Tidslinje. A-serie og B-række B-teori om tid Kronocentrisme Varighed Udholdenhed Evig tilbagevenden Eternalisme Begivenhed Perdurantisme Presentisme Statisk fortolkning af tid Temporal finitisme Temporale dele Tidens uvirkelighed.


Religionsmytologi.

No comments:

Post a Comment